Hiihto on talviaikaan yksi Suomen suosituimmista liikuntamuodoista

Julkaistu 27.02.2020

Hiihto on harrastajansa ansainnut, kirjoittaa toimittaja Marko Lempinen/Ilta-Sanomat.

Hiihtoliitto on nyt päästänyt mölyt mahastaan. Sen viesti isojen kasvukeskusten päättäjille on kirkas kuin kevätnietokset: tehkää lunta varastoon tai muuten perinteikkään suomalaisen menestys- ja harrastelajin suosio on vaarassa sulaa tulevaisuudessa.

Hiihtoliitolla on pointtinsa, ei kahta kysymystäkään.

Helsingin ja Tampereen kaltaisissa suurissa kasvukeskuksissa kymmenien eri urheilulajien harrastemahdollisuuksia ylläpidetään myös aikoina, jolloin olosuhteet olisivat niitä muutoin vastustamattomasti vastaan. On rakennettu tekojääratoja ja tekonurmia, erilaisia sisäpalloiluhallejakin.

Mikseivät kaupungit auttaisi myös lajia, jolla arvioidaan olevan lumiseen aikaan jopa 900 000 suomalaisharrastajaa?

Faktat vakuuttavat

En ole mikään Hiihtoliiton sanansaattaja, vaan perustelut kumpuavat kylmistä faktoista.

Hiihto on talviaikaan yksi Suomen suosituimmista liikuntamuodoista – sillä siis on liikkumattomuudesta kärsivässä maassa laajasti kansanterveydellistä merkitystä. Hiihto on myös yksi Suomen menestyksekkäimmistä huippu-urheilulajeista, ja tärkeä argumentti tämäkin, sillä tutkimuksen mukaan jopa 80 prosenttia suomalaisista kokee maan huippu-urheilumerkityksen tärkeäksi.

Kuluvalta ”talvelta” tuttua vesimaisemaa ei nähtäne hetkeen, mutta ilmastonmuutosta ei joka tapauksessa pääse pakoon. Lumivalkoiset talvet eivät ole jatkossakaan itsestäänselvyys, päinvastoin.

Jos kansan halutaan hiihtävän, ilman lumetettuja latuja se ei eteläisemmässä Suomessa välttämättä onnistu. Ja kuitenkin valtaosa kansasta asuu Keski-Suomen alapuolella.

Kimurantti ongelma.

Mutta ei mahdoton korjattavaksi.

Pääyhteistyökumppanit

Meillä käy: